Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 300 4242
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 300 4242

Záportározók

 

Záportározók az Igazgatóság területén

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium az Európai Unió támogatásával 1 milliárd 850 millió forint ráfordítással, a Környezeti és Energiahatékonysági Program (KEHOP) keretében pályázatot nyert a „Záportározó építési program-Vas és Zala megye” címmel.

Potenciális helyszínek kiválasztása

 A pályázat során a tervezés első lépése a Döntés Előkészítő Tanulmányterv (DET) elkészítése volt, melynek fő feladata az összes (6 község, 9 tározó) potenciális helyszín vizsgálata és a helyszínek több szempont (környezetvédelmi, társadalmi, műszaki, pénzügyi-gazdasági, jogi és intézményi kategóriák) szerinti értékelés alapján történő rangsorolása.

Az eredmények alapján öt helyszín lett kiválasztva

  • Kőszegdoroszló védelmében a Cáki-patakon
  • Rábagyarmat védelmében a Gyarmati-patakon
  • Rönök községben a Rönöki-patakon
  • Zalatárnok védelmében a Kozmadombi-patakon (Béci-patakon)
  • Murarátka védelmében a Rátka-patakon

létesítendő tározók.

A tervezett záportározók olyan területet érintenek, melyeken a domborzati viszonyok miatt a csapadék összegyülekezési ideje rövid, gyors a lefolyás, a vízkárok ellen helyben nem lehet védekezni.

A vízfolyások vízemésztő képessége kicsi, bővítésük gazdasási szempontból nem célszerű, valamint a beépítettség miatt műszakilag nem megoldható.

Az elmúlt években több helyi vízkár esemény történt ezeken a területeken, melynek következtében magas helyreállítási költségek keletkeztek, valamint az érintett területeken nagy a társadalmi igény az árvízi biztonság növelésére

 Létesítmények általános ismertetése

 A tervezett tározók átfolyásos rendszerű zöldtározók, ami azt jelenti, hogy a tervezett nyitott műtárgyakon keresztül folyamatosan átfolyik a patak vize, így biztosítva a folyamatos szabad átjárhatóságot. A műtárgyak zsiliptáblával szabályozhatóak. A gátak alatt egy járható méretű O2000 ROCLA cső alagút kerül beépítésre, amelyhez a tározó felőli oldalon a gátakban egy bukós kialakítású, zsiliptáblával szabályozható vasbeton műtárgy csatlakozik.

A gátakba beépített cső alkalmas a patakokon érkező vízhozamok levezetésére, ez egyben az árapasztó is. A Q10%-os vízhozamot szabad vízfelszínnel vezeti le. A patak szélsőséges vízjárása miatt körszelvényű áteresz lett beépíteni, amely kisvíz idején is biztosít minimális vízmélységet.

A műtárgyakon elhelyezett bukó a mértékadó árhullámnál nagyobb árhullámok érkezése esetén lép csak működésbe, biztosítva az árapasztást. A tározók a mértékadónál nagyobb árhullámokat is még biztonsággal le tudják vezetni a gátak épségének veszélyeztetése nélkül. 

Az anyagnyerőhelyen négy tározónál hordalékfogó tó került kialakításra, illetve a tározó alatti, a belterületeket is érintő mederszakaszokon a vízfolyás szükséges mértékű mederrendezése történt.

A völgyzárógát műszaki paraméterei:

Község

Vízfolyás

Szelvényszám

Magasság

Hossz

Kőszegdoroszló

Cáki-patak

0 + 490 km

6,7 m

198 m

Rábagyarmat

Gyarmati-patak

3 + 035 km

7,5 m

164 m

Rönök

Rönöki-patak

2 + 770 km

5,4 m

167 m

Zalatárnok

Kozmadombi-patak

7+ 870 km

4,4 m

186 m

Murarátka

Rátka-patak

1 + 780 km

9,8 m

170 m