RSS RSS

Notice: Undefined property: stdClass::$toc in D:\Weboldalak\NYUDUVIZIGHU\plugins\content\pagebreak\pagebreak.php on line 220

 

Hidrológia

A hidrológia a földön előforduló víz térbeli és időbeli elosztásával, valamint a körforgásának törvényszerűségével foglalkozó tudomány.

A Föld teljes vízkészletének kb. 75%-a a világtengerekben található sós víz, és csak kb 2.5%-a fogyasztásra alkalmas édesvíz. Az édesvíz kb. 2/3-a a gleccserekben és a sarki jégtakaróban számunkra hasznosíthatatlanul, befagyva található. Az édesvízkészlet kb 1/3-a található a felszín alatt. Ennek a víznek a megújulása átlagosan 1400 év alatt történik meg, ezért az emberiség számára megóvandó adottságként kell kezelni.

A légkörben és a Föld felszínén a tavakban és a vízfolyásokban, valamint az élőlények testében található víz a teljes vízkészlet elenyésző százaléka. A légkör vize átlagosan egy, a vízfolyások vize átlagosan két hét alatt teljesen kicserélődik. Ezért nevezzük az utóbbit dinamikus készletnek.

A víz földi körforgása a légkörben, a Föld felszínén és a felszín alatt folyamatosan, megállíthatatlanul, de az emberiség által némileg befolyásolt módon zajlik.

A légköri folyamatokkal a hidrometeorológia, a felszín alattiakkal a hidrogeológia foglalkozik.


A hidrológia tudomány részterületei

Vízrajz: a jelenségek leírásához szükséges mérések elvégzése, az adatok gyűjtése és tárolása. Az adatgyűjtést a monitoring rendszerünk végzi.

Hidrológiai elemzések készítése: a vízgazdálkodás minden tevékenységéhez szükségesek a hidrológiai alapadatok, minden vízhasználónak szüksége van rá, és a beavatkozások eredményei is ezekkel mérhetők.

Hidrológiai előrejelzések: az eredményes vízkárelhárításhoz nélkülözhetetlenek, mind az ár-és belvízvédekezés, mind a vízminőségi kárelhárítás, mind az aszálykárok enyhítésekor.

„A víz nem ismer határokat!”, a víz földi körforgása sem. A hidrológia nem művelhető, ha a vízgyűjtőket országhatárok osztják meg.

Igazgatóságunk vízgyűjtőjének 70-80%-a más ország területére esik, de EU-tagságunkkal csupán kb 5%-a van az EU-n kívül, Horvátországban.