Víziturizmus

Igazgatóságunk területén a Rába és a Mura folyó is kiváló lehetőséget biztosít vízitúrákra. A Mura teljes és a Rába Szentgotthárd feletti szakaszán történő túrázáshoz szükséges a határőrizeti szervek engedélye. A vízitúrázók az utóbbi 10-15 évben jelentek meg nagyobb számban vízfolyásainkon. Részünkről a Mura folyó éves felülvizsgálata kishajós bejárás keretében történik. A Rábán kishajókkal nem lehet közlekedni, ezért a túrázók példáját követve Igazgatóságunk érintett szakemberei - a 90-es évek közepétől - évente vízre (kenukba) szállnak, és figyelik a folyó állapotát, állapotváltozásait.


Tisztelt Vízitúrázók!

A Rába folyón, a Szentgotthárdi duzzasztóműnél a duzzasztó átépítése miatt előreláthatóan 2013. március 15-ig építési munkálatok folynak, így ez a szakasz munkaterületnek minősül.

Az építés befejezéséig a Rába folyó 206+030 és 207+430 fkm (Rába, Lapincs torkolat és a Szentgotthárdi duzzasztómű felett kb. 600 méter) közötti szakaszán a vízi közlekedés tilos! A lezárt szakasz felett és alatt a kenuk, kajakok kivételére és vízretételére alkalmas helyek vannak.

A munkaterületen vízitúrázni TILOS!

Az illetékes rendőri szerveket tájékoztattuk, akik a helyszínt fokozott figyelemmel kísérik.
Fentiekről a helyszínen információs táblákat helyezünk el.
Kérjük szíves megértésüket és türelmüket!

Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság


2008. évben kivitelezésre került a Rábán, Szentgotthárdon a Zsida patak torkolata alatt 150 m-re (a Szentgotthárd-Rábafüzes ök. út alatt 1 km-re) egy vízminőségi kárelhárítási hely, amelynek része egy kőszórásból készített fenékküszöb.
A túrázók számára a fenékküszöb közepén lett kialakítva - mintegy 8 m szélességben - az áthaladási lehetőség. Kérjük, hogy fokozott figyelemmel közelítsék meg a művet a balesetek elkerülése érdekében. A kárelhárítási hely előrejelzéséről figyelmeztető táblák elhelyezésével gondoskodunk.