Uniós támogatással valósult meg a Záportározó építési program


Uniós támogatással valósult meg a Záportározó építési program

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium az Európai Unió támogatásával 1 milliárd 850 millió forint ráfordítással, a Környezeti és Energiahatékonysági Program (KEHOP) keretében valósította meg a „Záportározó építési program-Vas és Zala megye” című projektet. A fejlesztés eredményeként a völgyfenéki települések - Kőszegdoroszló, Rábagyarmat, Rönök, Murarátka, Zalatárnok- árvízi biztonsága növekedett, a víz okozta károk megelőzhetőek, csökkenthetőek.

A megvalósult záportározók olyan területeket érintenek, melyeken a domborzati viszonyok miatt a csapadék összegyülekezési ideje rövid, gyors a lefolyás, a vízkárok ellen helyben nem lehet védekezni. Az érintett vízfolyások vízemésztő képessége kicsi, bővítésük gazdasági szempontból nem volt célszerű, továbbá a beépítettség miatt műszakilag nem volt megoldható.

November 12-én adták át a projekt keretében az Energreen típusú csatorna és rézsű földmű fenntartó gépet és ezzel működtethető munkaeszközöket tartozékokkal, kézi szerszámokkal együtt, üzemképes állapotban beüzemelve.