RSS RSS

Szévíz-csatorna komplex rendezése a 0+000-23+500 km szelvények között

Kedvezményezett neve: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Konzorciumi partner: Nyugat - dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Projekt címe: Szévíz-csatorna komplex rendezése a 0+000-23+500 km szelvények között

Szerződött támogatás összege: 773 745 000 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100 %

Projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja a Szévíz-csatorna vízszállító képességének helyreállítása, egyúttal a terület vízháztartásának javítása, a klímaváltozás káros hatásainak mérséklése a térség vízgazdálkodásának javításával.

A meder vízszállító képességének helyreállítása érdekében cél a visszaduzzasztások megszüntetése, a csatorna esésének optimalizálása, továbbá a nagyvízi vízhozamok biztonságos, károkozás nélkül történő levezetése.

További cél a vízhasználattal és vízbevezetéssel összefüggő társadalmi-gazdasági igények kielégítése, figyelembe véve az ökológiai szempontokat is.

A tervezett beruházás eredményként a Szévíz-csatorna vízszállító képességének javulása várható a fejlesztéssel érintett, 23,5 km szakaszon.

A nagyvizek – egyúttal a klímaváltozásra jellemző villámárvizek - biztonságos levezetésének feltételei javulnak az alábbi beavatkozások eredményeként:

  • a meder vízlevezető kapacitásának növelése mederkotrással
  • a meder és a part stabilitásának növelése a műtárgyak, műtárgykeresztezések és burkolatok rendezésével
  • a visszaduzzasztás csökkentése érdekében a 75-ös főút hídja alatti mederküszöb süllyesztése

 

A Szévíz felső vízgyűjtőjén (mely erősen módosított víztest) a VGT2-vel összhangban törekedni kell a mederforma természetest megközelítő átalakítására, az elismert emberi igények egyidejű kielégítése mellett.

A projekt eredményeként működőképes, fenntartható vízhasználati rendszer alakul ki. A vízpótlási és vízelvezetési infrastruktúra átalakításával – mederrendezés, visszaduzzasztások megszüntetése - a csatorna áramlási viszonyai javulnak, ezáltal csökken a mederben a feliszapolódás, valamint a növényzet elburjánzásának mértéke, mely hatékonyabb fenntartást tesz lehetővé. A projekt ezáltal összhangban van a Kvassay Jenő Terv által megfogalmazott célokkal.

A projekt további elvárt eredménye, hogy kisvizes időszakban is biztosíthatóvá válik a társadalmi-gazdasági és ökológiai vízigények kielégítése. A 16+350 szelvényben épülő szakaszduzzasztó műtárgy biztosítja a kisvizes időszakban is a természetvédelemi szempontból megkövetelt vízmennyiség és vízminőség biztosítását, ezáltal hozzájárulva a víztestek jó ökológiai állapotának/jó ökológiai potenciáljának eléréséhez és későbbi fenntartásához, mely összhangban van a VGT2 céljaival.

A fejlesztés eredményeként nyári aszályos időszakban is biztosíthatóvá válik a mederben a vízkivételi igényeknek megfelelő mennyiségű vízhozam. Ezzel a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás feltételei javulnak.

 

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.11.30.

Projekt azonosító száma: KEHOP-1.3.0-15-2019-00020

 

Lakossági fórum – Zalaszentmihály – 2022.12.12.

2022. december 12-én lakossági fórumot tartottak Zalaszentmihályon, ahol bemutatásra került a projekt, a beruházás céljai és munkálatai a lakosság részére. Az eseményen kérdések feltevésére is lehetőség volt.