RSS RSS

Záportározó építési program – Vas és Zala megye


Kedvezményezett neve: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Konzorciumi partner: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Projekt címe: Záportározó építési program – Vas és Zala megye

A projekt összköltsége:: 1 824 428 147 Ft    

Támogatás mértéke (%-ban): 100 %

Projekt tartalmának bemutatása:

Völgyfenéki települések árvízi biztonságának növelése, víz okozta károk megelőzése, csökkentése. Az egyre gyakoribb villámárvizeknél az előrejelzés gyakran későn érkezik, mert az összegyülekezés és az árhullám kialakulása órák alatt történik, így nem állnak rendelkezésre napok a védekezésre való felkészülésre. Ezért a hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni. A 2014 évi helyi vízkár események is rámutattak, hogy a kisvízfolyásokon levonuló, a meder vízszállító-képességét meghaladó árvizek több település belterületét veszélyeztetik, valamint jelentős anyagi kárt okoznak. A kisvízfolyások kiépítettségének mértékét fokozni, a műveket szélsőséges időjárási körülményekre méretezni túlságosan költséges és sok esetben nem is valósítható meg, valamint védekezéssel sem csökkenthetők a károk. A dombvidéki vízkáresemények megakadályozása, kezelése, károk mértékének csökkentése záportározók építésével lehetséges a dombvidéki kisvízfolyásokon, mivel a tározó alatti mederkiépítés mértéke csökkenthető, a vízhozamok kiegyenlítettebbek lesznek és a tározótér az érkező uszadék, hordalék jelentős részét visszatartja. A projekt megvalósulásával 5 község védbiztonsága növekszik, valamint évtizedek óta fennálló probléma oldódik meg. A projekt műszaki tartalma minden záportározónál ugyanaz: völgyzárógát és vízszintszabályozó műtárgy építése A projekt célja nagycsapadékos jelenségek kezelése záportározókkal.Völgyfenéki települések árvízi biztonságának növelése, víz okozta károk megelőzése, csökkentése záportározókkal, a tapasztalt helyi vízkár események figyelembe vételével: Kőszegdoroszló, Rábagyarmat, Rönök, Zalatárnok, Murarátka.


Projekt fizikai befejezése: 2021.02.28.
A projekt megvalósítás befejezése: 2021.08.12.

Projekt azonosító száma: KEHOP-1.5.0-15-2015-00003

 

2018 februárjában és márciusában mind az 5 érintett településen lakossági fórumok zajlottak le, ahol az érdeklődők képet kaphattak a beruházás ütemezéséről, a kivitelezési munkálatokról és a fejlesztés hatásairól.

Lakossági fórum - Zalatárnok, 2018.03.01. (fotó: Nyuduvizig)


2018. április 19-én Rönökön sor került az ünnepélyes nyitórendezvényre.

Projektnyitó-rendezvény Rönökön, 2018.04.19. (fotó: MyAd Kft.)


2019.05.21-én Murarátkán egy nyilvános rendezvény keretében sor került az építési terület bejárására, ahol a kivitelezést végző szakemberek ismertették az épülő záportározó paramétereit az érdeklődőknek.

Nyilvános rendezvény a kivitelezési munkálatok helyszínén, Murarátkán (2019.05.21) (fotó: MyAd Kft.)

 

2019.09.23-án az egyik Vas megyei helyszínen, Rönökön is sor került az épülő záportározó helyszínének bejárására és az építési munkálatok bemutatására.

 

 

 

A rönöki építési terület megtekintése 2019.09.23-án (fotó: MyAd Kft.)

 

 A kivitelezési munkálatok befejezését követően, 2020 őszére tervezett ünnepélyes zárórendezvény a COVID-19 járványügyi helyzet miatt elmaradt. A projektről és a felépült műtárgyak funkciójáról több vasi és zalai sajtóorgánum is beszámolt.

 

 
A megépült záportározók a műszaki átadást követően (fotó: Horváth Balázs)