RSS RSS

Nagyműtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója


Kedvezményezett neve: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Konzorciumi partnerek:

•    Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
•    Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
•    Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság
•    Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság
•    Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
•    Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság


Projekt címe: Nagyműtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója

Támogatás összege: 13 846 327 167,- Ft 

Támogatás mértéke (%-ban): 100 %

Projekt tartalmának bemutatása:

A hazai vízgazdálkodás infrastruktúrájának gerincét a vízgazdálkodási műtárgyak képezik. A projekt az állami tulajdonban és vízügyi kezelésben (vízügyi igazgatóságok) lévő nagyműtárgyak átfogó rekonstrukciójának készíti elő, amely révén biztosítható a műtárgyak biztonságos, károkozásmentes üzemszerű működése és fenntartása. A meglévő állami kezelésben lévő vízépítési nagyműtárgyak állapotának átfogó rekonstrukciós felülvizsgálata és sorrendbe állítása állapotuk, és a környezetükben betöltött szerepük alapján, alapozza meg a rekonstrukcióra kiválasztott létesítmények körét. Az értékelés alapján a magasabb pontszámot kapott műtárgyak rekonstrukciós igénye a legsürgetőbb. A rangsorolás alapján rekonstrukcióra jelölt nagyműtárgyak végleges listája: Kiskörei vízlépcső, Deák Ferenc zsilip, Dunakiliti vízlépcső, Kvassay zsilip (csak a hajózsilip), Nicki duzzasztó, Góri tározó zsilipje, Nyugati főcsatorna beeresztőzsilip. Vagyonkezelők: az érintett VIZIG-ek, KÖTIVIZIG, ADUVIZIG, ÉDUVIZIG, KDVVIZIG, és TIVIZIG, NYUDUVIZIG. A kiválasztott műtárgyak vasbeton, beton szerkezeteinek, acélszerkezeteinek, villamos és irányítástechnikai berendezéseinek, emelőberendezéseinek, darupályáinak, gépészeti berendezéseinek részben vagy egészében történő rekonstrukciója, fejlesztése, cseréje történik meg, ahol szükséges kiegészítő gépészeti szerkezetek beépítésével.
A Góri tározó megépülése óta eltelt időszakban, a tározó nagyműtárgya és létesítményeinek állapota romlott, azok felújítása, átalakítása szükséges a térség árvízi biztonságának fenntartása, és egyes területeken az árvízi biztonság megteremtése érdekében.
A projekt keretében megvalósul a tározó vasbeton műtárgyának, a mederburkolatoknak, partvédőműveknek, a műtárgy elzáró- és mozgató-berendezéseinek, valamint a villamos és irányítástechnikai berendezéseinek rekonstrukciója.

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.09.30.

Projekt azonosító száma: KEHOP-1.4.0-15-2015-00002

 

2018. szeptember 6-án Dunakilitiben sor került a projekt nyitórendezvényére.

 

2019.11.04-én Górban lakossági fórum került megrendezésre, amelyen az érdeklődők képet kaphattak a beruházás céljáról, részleteiről.

 

fotó: Benkő és Benkő Sztár Galéria Kft.

 

A projekt zárórendezvényére 2022. július 14-én Kiskörén került sor.