RSS RSS

 

A Marótvölgyi öblözet rendezése 


Kedvezményezett neve:
Országos Vízügyi Főigazgatóság
Konzorciumi partner:
Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Projekt címe: Marótvölgyi öblözet rendezése

A projekt összköltsége: bruttó 2 120 801 175 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Projekt tartalmának bemutatása:


Az ár- és belvíz veszélyezteti a Marótvölgyi belvízöblözetben a Budapest-Nagykanizsa vasútvonalat, az M7-es autópálya töltését és a 7. számú főutat. Mivel a medrek vízszállító képessége, kiépítettsége a Marótvölgyi belvízöblözetben nem megfelelő, ezért a szivattyúzások általában nagyon hosszú ideig tartanak, és az esetleges kártalanításokkal együtt jelentős költségeket emésztenek fel. A belvizek mellett árvízi kockázatot is jelent az öblözetben a jelenlegi helyzet, valamint a hosszabb ideig a belvízöblözetben pangó vizek vízminőségi szempontból való romlása - különösen a nyári melegebb hónapokban – a Kis-Balaton vízminőség javító hatásfokát csökkenthetik, extrém esetben akár halpusztuláshoz, botulizmushoz is vezethetnek.

A cél a Marótvölgyi belvízöblözet kiépítése a KBVR üzemvízszintjének megfelelő állapotúra, amely a belvizek és árvizek lehető legkisebb kártétellel és költséggel való levezetését lehetővé teszi, valamint biztosítja a belvízöblözet folyamatos, megfelelő vízellátását.

Tervezett munkák: szivattyúállás, vízbevezető műtárgy, vb. híd, csatornák és a hozzájuk kapcsolódó kisműtárgyak, földművek építése, a Marótvölgyi csatorna megfelelő vízszállítási képességének helyreállítása, a KBVR többi belvízöblözetében elvégzendő fejlesztési munkák.

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.01.31
Projekt azonosító száma: KEHOP-1.3.0-15-2015-00003

Lakossági fórum
2017.06.08-án Somogysámsonban lakossági fórum került megrendezésre, melyen az érintettek átfogó képet kaphattak a tervezett fejlesztésről és annak hatásairól.

 


Projektnyitó rendezvény és alapkőletétel


A projekt nyitórendezvényére 2017.06.28-án került sor Somogysámsonban, melyet ünnepélyes alapkőletétel követett a főnyedi szivattyútelepen.

 


A projekt keretében 2018.03.22-én a főnyedi szivattyútelepen lakossági helyszínbejárásra került sor, ahol az érdeklődők tájékozódhattak a projekt előrehaladásáról, a beruházás jelenlegi állásáról és a kivitelezési munkákról.

Projekt zárórendezvény

2019.06.26-án Somogysámsonban sikeresen lezajlott a projekt zárórendezvénye a projekt megvalósításában részt vevők, valamint a lakosság részvételével.