RSS RSS

Kilátók építése és egyéb ökoturisztikai fejlesztések a Kis-Balatonon

A Kis-Balaton Magyarország egyik különleges látnivalója, gyöngyszeme. 1985-ben a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kiváló mérnökeinek is köszönhetően egy valaha létezett természetes szűrőrendszernek a mai kor igényei, korlátai és lehetőségei szerinti „újraélesztése” történt meg.  A XVIII. századi Kis-Balatonhoz hasonló vizes élőhely létrehozására (Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer) a Balaton vízminőségének javítása érdekében volt szükség. A több mint 20 éves munkának köszönhetően a mai Kis-Balaton meghatározó vízminőségvédelmi hatása mellett egyedülálló vizes élőhellyé vált, mely különlegességével, gazdag élővilágával, s hangulatával is elvarázsolja látogatóit. A Kis-Balaton jelentős része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó szigorúan védett természetvédelmi terület, melynek látogatásához hatósági engedély szükséges.

A Kis-Balaton szépséges növény és állatvilágát jelenleg két szabadon látogatható részen, a Kányavári szigeten és a Hídvégi-tó északi részén vezető kerékpárútról ismerheti meg a látogató. A Kis-Balaton vízminőségvédelmi szerepéről, a térség történelméről, néprajzi, táji és természeti értékeiről a Zalaváron található Kis-Balaton Ház interaktív kiállításai nyújtanak további érdekességeket.

Igazgatóságunk - sokszor erőn felül - folyamatosan azon dolgozik, hogy az érdeklődők számára kicsit jobban, és kicsit másképpen is megismertesse a Kis-Balatont. A megismertetés során az elsődleges célcsoportjaink a gyermekes családok, valamint a 10-26 év közötti iskolás, illetve tanulói csoportok. E célcsoportok esetében a leghatékonyabb az a környezeti oktató tevékenység, mely a természet szeretetére, tiszteletére, ismeretére nevel, s mely meghatározza egy generációnak a természeti környezetéhez fűződő viszonyát, a vízzel való felelős gazdálkodás szemléletét.

E célok elérését szolgálja a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság sikeres Európai Uniós pályázata, a Kis-Balaton mindenki által látogatható és az engedéllyel, kísérővel bemutatható területeinek turisztikai fejlesztése.

A „Kilátók építése és egyéb ökoturisztikai fejlesztések a Kis-Balatonon” (NYDOP-2.1.1/F-12-2012-0006) című projekt keretében az alábbi fejlesztéseket valósítjuk meg:

Kányavári sziget fejlesztése
Négyszintes, faszerkezetű kilátót építünk fel a szigeten, melyről a Hídvégi-tó jól belátható. A szigetre vezető fahíd mellett akadálymentesített tájékoztató pontot (wifi hozzáférési lehetőséggel) helyezünk el, mely a Kis-Balaton és a környék látnivalóit mutatja be az érdeklődőknek.
Családbarát szolgáltatások megvalósításával családi és mozgássérült parkolóhelyek kijelölésére, pelenkázó hely, valamint gyermek játszó-hely kialakítására is sor kerül. A szigethez érkezők magasabb színvonalú kiszolgálása érdekében tájba illő fa szerkezetű, fedett kerékpártároló készül, és a szigetre vezető bekötőutat is felújítjuk.

Ingói kilátó újjáépítése
A szigorúan védett természetvédelmi területre csak engedéllyel és kísérővel léphet az érdeklődő. Igazgatóságunk és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hatósági engedéllyel vezet látogatókat az Ingói berekbe. Itt található a jelentősen leromlott állapotú Ingói kilátó, mely e pályázatnak köszönhetően teljességgel újjáépül. E kilátóról látható az egybefüggő nádas csodálatos vízi világa, mely jellegében teljesen különbözik a Hídvégi-tó nyílt vizes területéről. Itt fészkelnek a terület vízi madarai is, melyek a kilátóról zavartalanul megfigyelhetők.

Fejlesztések a Kis-Balaton Házban
A Zalaváron lévő, a Kis-Balaton központjának is nevezett Kis-Balaton Ház 2000-ben nyitotta meg kapuit. Az egyedülálló bemutatóhely fenntarthatósága, az üzemelési költségek csökkentése érdekében napelemes energiaellátást építünk ki. A házban megtekinthető kiállítások 2008-ban szintén turisztikai fejlesztés keretében már megújultak, de e pályázatnak köszönhetően bővítjük a zöldenergia hasznosításának bemutatásával is. Kiemelt célunk, hogy a zöldenergia hasznosítás lehetőségeivel minél több embert megismertessünk, és ezáltal  pozitív példával járjunk elöl.

A beruházás teljes költsége 81 millió Ft, mely 100% -os támogatással az Európai Unió finanszírozásában valósul meg.

A kivitelezési munkálatok a közbeszerzési eljárás lefolytatása és a szerződések megkötése után várhatóan ez év tavaszán kezdődnek el. A projekt befejezésének határideje 2014. december 31.

Szombathely, 2014. március 27.

Gaál Róbert
vízügyi igazgató

 Meghívó - Ökoturisztikai fejlesztések a Kis-Balatonon - Időpont: 2014. október 21.
 
projektismertető


Projektbemutató rendezvény 2014. október 21-én

A „Kilátók építése és egyéb ökoturisztikai fejlesztések a Kis-Balatonon” (NYDOP-2.1.1/F-12-2012-0006) című projekt keretében a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Kis-Balaton mindenki által látogatható és az engedéllyel, kísérővel bemutatható területein az alábbi fejlesztéseket valósította meg:

Kányavári sziget fejlesztése (nagyközönség által szabadon látogatható)

  • megújult a szigetre vezető bekötőút
  • tájba illő fa kerékpártároló épült
  • akadálymentesített tájékoztató pont, információs torony létesült, mely a Kis-Balatont és a környék településeit, látnivalóit mutatja be
  • ingyenes WIFI a gyalogos híd környezetében
  • családbarát szolgáltatások valósultak meg: családi és mozgássérült parkolóhelyek, pelenkázó hely és a szigeten a gyermekeknek új játszóeszközök felállítása
  • négyszintes, fa szerkezetű új kilátó épült, melyről a Hidvégi-tó jól belátható

Ingói kilátó újjáépítése

  • szigorúan védett természetvédelmi területen, az Ingói berekben újjáépült a kilátó (A kilátó csak vezetéssel látogatható!)

Fejlesztések a Kis-Balaton Házban

  • a Kis-Balaton turisztikai centruma a hely szelleméhez illően zöld energiaellátást kapott napelemek telepítésével
  • a Kis-Balatont bemutató kiállítások mellett megismerkedhetnek a látogatók a megújuló energiákkal is

A megvalósult projektelemeket Study Tour rendezvény keretében Igazgatóságunk október 21-én a helyszíneken mutatta be. Célunk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a Kis-Balaton, mint egyedülálló vizes élőhely természeti értékeire, a Balaton vízminősége védelmében betöltött szerepére, s partnereinket (média, térség szállodái, szállásadói, tourinform irodái, települései, oktatási intézményei) megismertessük az új ökoturisztikai létesítményekkel, s az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal.
A bemutatón Szimandel Dezső úr, Igazgatóságunk műszaki igazgatóhelyettese ismertette röviden a projektet, majd a tervező és kivitelező cégek vezetői és képviselői mutatták be az új létesítményeket, fejlesztéseket.

A bemutató rendezvényen készült felvételek