RSS RSS

Notice: Undefined property: stdClass::$toc in D:\Weboldalak\NYUDUVIZIGHU\plugins\content\pagebreak\pagebreak.php on line 220

 

Felsőcsatár, Pornóapáti Pinka rehabilitáció II.        

Azonosítója: KEOP-3.1.2 /2F/09-11-2012-0011

Kedvezményezett: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
Együttműködési megállapodás: Pornóapáti Önkormányzat
Támogatási szerződés kelte: 2012. december 10.
A támogatás tárgya: A tervezett projekt megvalósítási költségeinek EU-támogatással való finanszírozása
A megvalósítási szakasz befejezése: 2014. június 30.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Pornóapáti Község Önkormányzatával együttműködve pályázatot nyújtott be a KEOP-3.1.2/09-11 Élőhelyvédelem, és -helyreállítás, élettelen természeti értékek védelme, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése programban megvalósítható Felsőcsatár, Pornóapáti Pinka rehabilitációjára.
A beruházás teljes költsége közel 226 millió Ft, mely során a Pinka völgyében, mint célterületen, két helyszínen levő vizes élőhelyek helyreállítása történt meg.

Felsőcsatáron hallépcső építésével valósul meg a vízfolyás átjárhatósága, Pornóapátiban a mederbe építendő fenékküszöb létesítésével valósul meg a berágódott, lemélyült meder helyreállítása, valamint a holtág vízpótlásával az átjárhatóság. A munkálatok 2013 áprilisban kezdődnek a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság koordinálásával és 2014 júniusában fejeződtek be.

Felsőcsatáron a Pinka árapasztó csatorna mederszakaszán biztosítani kellett az ökológiailag szükséges vízmennyiséget. Az átjárhatóság biztosítása a Pinkán található vízhozammérő műtárgynál is az egybefüggő ökológiai folyosó kialakítása érdekében történt.
A vízkivétel a Pinka duzzasztott vízteréből zsilipes átereszen keresztül történt. Az ökölógiai folyosó kialakítása bevágás- és rézsűépítéssel, változatos szélesség, mélység és sebesség kialakításával, valamint kanyarok ritmikus változtatásával, kőküszöbös fenékszűkületekkel, réselésekkel valósult meg.
A természetközeli halátjáró alapvetően kanyargós, vízépítési terméskövek beépítésével kialakított földmeder. A kialakított medencék közötti kis vízszintkülönbségek biztosítják a vízi élőlények számára a vándorlást.

Pornóapátin a Vízgyűjtő-gazdálkodási terv által előírt ökológiai állapot, az átjárhatóság biztosítása és rehabilitáció elérése a természetes folyamatok felerősítésének elősegítésével valósult meg. A Pinkán kialakított duzzasztás miatt a hosszirányú átjárhatóság biztosítására a Pornóapáti patakon keresztül megépült a természetközeli hallépcső, mely a holtág vízpótlásával együtt tölti be funkcióját.
Az ökológiai folyosó kialakítása a Felsőcsatári beruházási elemhez hasonló módon valósul meg. A megépült elemek segítségével a fokozott oxigénbevitel is megvalósult a vízfolyás rehabilitált szakaszán.

Közbeszerzési eljárást követően a munkaterület átadása február 25-én megtörtént.
A vízpótláson kívül a projekt végtermékeként létrejött egy a turista utakhoz kapcsolódó sétány, mely a térség lakosságának, családjainak kikapcsolódást és élhetőbb környezetet biztosít.

Projektzáró rendezvény

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 2014. június 25-én megtartotta a projektzáró rendezvényét, melyen a szakemberek mellett a térség önkormányzati képviselői, tisztségviselői is nagy számban részt vettek. Az átadó első helyszínének Pornóapáti adott otthont, majd egy könnyed túra keretében a résztvevők megtekinthették a vadregényes felsőcsatári helyszínt is. Az eseményen beszédet mondott Gaál Róbert a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Kovácsné Fülöp Orsolya, a projektpartner, Pornóapáti község polgármestere, Bugovics János, a VÍZÉPTEK Építőipari, Tervező és Szolgáltató Bt. ügyvezető igazgatója és Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

Előzmény: Felsőcsatár, Pornóapáti Pinka rehabilitáció I.