RSS RSS

 

 

 

ProRaab(a)

A projekt az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósult meg.

Vezető partner: Stájerországi Tartományi Kormányhivatal 19 A - vízgazdálkodási tervezés és települési vízgazdálkodás osztály

Projektpartnerek: Burgenlandi Vízrajzi Szolgálat, Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság

Projekt költségvetése: 1 389 260 €

Projekt futamideje: 2008-2011

 

A projekt célja, eredménye

A Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság 2007 márciusában megfogalmazta egy közös, a teljes Rába vízgyűjtőre kiterjedő árvízi előrejelző rendszer kialakítását.

A projekt keretében megalkotott modell-rendszerrel lehetőség van a csapadék, a léghőmérséklet és a vízszint valós idejű adatai valamint az előrejelzett csapadékadatok alapján a lefolyás alakulásának egy bizonyos előrejelzési ideig történő becslésére. Az előrejelző rendszer alapját hidrológiai, és egy dimenziós hidraulikai modellek összehangolt működése adja, a központi modell eredményeinek figyelemmel kísérése mellett lehetőség lesz egyéni modellvizsgálatokra, saját szcenáriók futtatására is.

A folyó alsó szakaszán egy-egy kiemelt fontosságú területre kétdimenziós modell-vizsgálatok is készültek, melyek közvetlenül nem képezik részét az előrejelző rendszernek, de segítik a rendszer pontosítását. A kétdimenziós modell továbbá hatékony eszközként szolgál majd az operatív árvízvédekezés tervezésében is.